Lepista nuda (Bull.) Cooke
Το συνηθισμένo, εδώδιμο αφού μαγειρευτεί επαρκώς* Lepista nuda (Bull.) Cooke καρποφορεί σχεδόν όλο το χρόνο, κατά ομάδες, σε κήπους, πάρκα, θαμνότοπους, δάση και κοπρισμένα εδάφη. Καπέλο με διάμετρο 5-12(20)εκ., κυρτό η επίπεδο,κυματιστό, με αμβλύ ύβο ή βαθούλωμα, λείο, θαμπό η γυαλιστερό, με λιπαρή όψη, ελαφρώς κολλώδες όταν είναι υγρό, καθόλου η ελαφρώς υγροφανές, βιολετί, κυανό, λιλά, λιλά-καφετί ή ωχρωπό λιλά, με ελαφρώς κυρτή και ομαλή αρχικά, οξύληκτη, κυματιστή η λοβωτή στην ωριμότητα περίμετρο. Σάρκα λευκωπή, με λιλά περιοχές, με έντονα αρωματική μυρωδιά φρούτου - μερικές φορές όμως θυμίζει βιταμίνες του συμπλεγματος Β - και ήπια γεύση μανιταριού ή φουντουκιού. Ελάσματα λιλά ή λιλά γκριζωπά, με κυανούς και καφετιούς τόνους,πλατιά και πυκνά (90-115). Πόδι με διαστάσεις 5-8(10) x 1-2,5(3) εκ., κυλινδρικό ή ροπαλόμορφο, συμπαγές, ινώδες κατά μήκος, λιλά, λευκωπό ή βιολετί. Σπόρια στικτά (6-8,5 x 4-5 μm).*Ωμό η ανεπαρκώς μαγειρεμένο προκαλεί δηλητηρίαση!Πηγή: Γιώργου Κωνσταντινίδη: Φωτογραφικός οδηγός μανιταροσυλλέκτη (2η έκδοση)
Δημοσιεύτηκε από Μανιταρόφιλοι Ελλάδας στις Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015