Lactarius piperatus (L.) Pers.
Ευρετήριο / Βασιδιομύκητες

Lactarius piperatus (L.) Pers.
Το κοινό, εδώδιμο μόνο αφού προηγουμένως βραστεί, πεταχτει το ζουμί του και ξαναμαγειρευτεί, Lactarius piperatus (L.) Pers. (C1/187, Μ6/501, JM600, D935, Jο305, Cο1509, P77, Bο94, Δ118, Mο451, Κ3-494, K5-221, manitari.gr) καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σπανίως μοναχικά, συνήθως κατά ομάδες, στο έδαφος, σε δάση πλατυφύλλων (ιδιαίτερα δρυός) και κωνοφόρων -ερυθρελάτης και παράγει μέτρια έως μεγάλα βασιδιώματα με κοίλο, χωνιόμορφο, ξερό, γυμνό, θαμπό, με γυαλιστερή μεσαία ζώνη, λευκοκρέμ καπέλο (διάμ. 3-15 εκ.) με ωχρές, ωχροκαφετιές ή σκωριόχρωμες κηλίδες κατά περιοχές, πυκνά, κρεμ-ωχρωπά ελάσματα με σαρκορόδινες ανταύγειες, αποκρουστική ελαιώδη μυρωδιά στα γέρικα βασιδιώματα, παχύρρευστο, λευκό γαλακτώδη χυμό με έντονα στυφή-καυτερή γεύση και ελλειπτικά-επιμήκη βασιδιοσπόρια (7,5-9,5 x 5,5-7 μm) με πολύ μικρά κοκκώδη φύματα. Πηγή: Γιώργου Κωνσταντινίδη: Ερυθροειδή-Russulaceae (αδημοσίευτο αρχείο) μαζί με Panos Diamandopoulos