Συνώνυμο: Urnula pouchetii Berthet & Riousset
Οικολογία: Άνοιξη, συνήθως κατά ομάδες από διάαπαρτα, μεμονωμένα αοκώματα. σε δάση κωνοφόρων και ιδιαίτερα κάτω από αρκεύθους και έλατα. Ασυνήθιστο (Σ, Π). Μορφολογία: Άσκωμα κυπελλόμορφο με διάμ. 1,2-2,5 εκ. και ύψος 2,5-3 (3,5) εκ., με κοντόχοντρο μίσχο (0,5-1 χ 0,4-1 εκ.) που είναι βυθισμένος στο έδαφος με πλούσιο θύσανο από λευκά ριζόμορφα μήκους 1,5-2,5 εκ. Υμένιο λείο, θαμπό, γκριζοκαφετΙ, καστανό ή καστανοβιολετί, συνήθως με μαυριδερή-βιολετιά περιμετρική ζώνη. Εξωτερική, άγονη επιφάνεια ανοιχτόχρωμη αργιλογκριζωπή με ρόδινες ή βιολετιές ανταύγειες, τραχιά και θαμπή με παχνώδη όψη. Περίμετρος ομοιόχρωμη με την εξωτερική επιφάνεια, αστερόμορφη, σχιστή και οδοντωτή. Σάρκα λεπτή (1,5-2 χιλ.), τραγανή και αρκετά σκληρή αλλά μάλλον εύθραυστη, λευκωπή, με καφετιά διαχωριστική ζώνη ανάμεσα στο υμένιο και την εξωτερική επιφάνεια (φαίνεται σε εγκάρσια τομή), με αδύναμη μυρωδιά που έχει ίχνη σπέρματος και ήπια γεύση. Ασκοσπόρια: (18) 19-23 (24) χ (7,5) 8-9 (10) μm, αμυδρώς τραχιά. Ασκοί: χ 11 -12 μm, κυλινδρικοί μερικές φορές με κυρτό άκρο. Παραφύσεις τριχοειδείς, με διογκωμένα άκρα διαμέτρου 3-5 μm.
Παρατηρήσεις: To Geopora sumneriana (αρ.419) παράγει μεγαλύτερα (έως 7 εκ. διάμ.) ασκώματα χωρίς μίσχο με αργιλόχρωμο ή γκριζοωχρωπό υμένιο και σκωριόχρωμη-κοκ- κινοκαφετιά εξωτερική επιφάνεια με μακριές καστανοκαφετιές τριχούλες.
Εδωδιμότητα: Χωρίς αξία.
Κλειδί: Η καρποφορία του την άνοιξη ιδιαίτερα κάτω από αρκεύθους και έλατα, το κυπελλόμορφο άσκωμα (1,2-2,5 χ 2,5-3 (3,5) εκ.) με κοντό μίσχο και αστερόμορφη περίμετρο, το καστανοβιολετί υμένιο, η λευκογκριζωπή, άγονη, εξωτερική επιφάνεια, η διαχωριστική ζώνη ανάμεσα στο υμένιο και την εξωτερική επιφάνεια, ο θύσανος με τα λευκά ριζόμορ¬φα και τα αμυδρώς τραχιά ασκοσπόρια (18-24 χ 7,5-10 μπτ).
Γ. Κωνσταντινίδης: «Μανιτάρια. Φωτογραφικός οδηγός μανιταροσυλλέκτη »
2η επικαιροποιημένη, βελτιωμένη έκδοση 2014