Russula cavipes Britzelm. ( =Russula cavipes var. abietina Bon και κατά τους Breitenbach J.-Kränzlin F. = Russula violacea Quél. ss Schäff. et auct. non ss. Quél.) (FI-1258, ΒΚ6-105, champignons.moselle.free.fr, Z377, G/R-248 και ως Russula cavipes var. abietina: G/R-249) καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο σε υγρά, βαλτώδη, πεδινά ή -κυρίως- ορεινά δάση ελάτης και ερυθρελάτης και παράγει μέτρια βασιδιώματα με γυαλιστερό και βουτυρώδες (ακόμη και όταν είναι ξερό), κολλώδες σε υγρό καιρό, βιολετί, κυανοβιολετί, πορφυροβιολετί ή ροδολαδί καπέλο (2-6 (7) εκ. διάμ.) με ανοιχτόχρωμη λευκοβιολετιά περιφέρεια, λευκό πόδι (4-6,5 x 0,8-1,2 εκ.) με βάση που μερικές φορές κιτρινίζει (ΒΚ) και κοιλότητες σε τομή, εύθραυστη σάρκα, δριμεία γεύση, μυρωδιά φρούτων (FI), μήλου (Ζ) ή γλυκιά με ίχνη αντζούγιας (ΒΚ), υποσφαιρικά ή ελλειπτικά βασιδιοσπόρια ((6,5) 7-9,3 (10) x (6) 7-8 (9) μm¸ ΒΚ: 7-9,3 x 6,2-8 μm, Ζ: 6,5-10 x 6-9 μm) με κωνικά φύματα που τοπικά συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν δίχτυ και κρεμ σποριοαποτύπωμα.
Πηγή: Γιώργου Κωνσταντινίδη: Agaricales – Αγαρικοειδή (αδημοσίευτο αρχείο)