Το ασυνήθιστο, μη εδώδιμο Lactarius pallidus Pers. (G/L76, FN97, GKL33, C2/632, Μ6/534, JM653, D961, Cο1534, P85, G316, Bο84, Mο457, Κ3-507) καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, μοναχικά ή κατά ομάδες, στο έδαφος, κάτω από οξιές ή σπανιότερα κάτω από δρύες, γαύρους και φουντουκιές, συνήθως σε ασβεστολιθικά εδάφη και παράγει μέτρια έως μεγάλα, σαρκώδη βασιδιώματα, με αρχικά κυρτό, πιο επίπεδο αργότερα με βαθούλωμα ή με θηλή στο κέντρο, υγρό, γυαλιστερό και κολλώδες σε υγρό καιρό, ξερό και μάλλον θαμπό σε ξερό καιρό, κυρτό έως επιπεδωμένο με κοίλο κέντρο, λείο ή ελαφρώς τραχύ, μονόχρωμο, κρεμ, αργιλόχρωμο, αργιλορόδινο ή ωχρωπό -στην ωριμότητα- καπέλο (Ø (3,5) 5-10 (15) εκ.) χωρίς ή μερικές φορές με αμυδρές χρωματικές ζώνες, μερικές φορές με σκωριόχρωμες κηλίδες, λεπτή, αρχικά εσωστρεφή, κυρτή αργότερα, κανονική ή κυματιστή, παχνώδη περίμετρο, μάλλον πυκνά, μερικά διχαλωτά (στο σημείο επαφής με το πόδι), λεπτά, λευκωπά αρχικά, κρεμ-αργιλόχρωμα αργότερα, ολοστυπικά η ελαφρώς κατερχόμενα ελάσματα, κυλινδρικό ή ροπαλόμορφο, συμπαγές και συνεκτικό αρχικά, παραγεμιστό αργότερα, τελικά κούφιο, σχεδόν ομοιόχρωμο με το καπέλο, κολλώδες ή στεγό , λείο ή ελαφρώς τραχύ πόδι (4-9 x 1,5-3 εκ.) με παχνώδης και ξερή κορυφή, αρκετά παχιά, συνεκτική αρχικά, ελαστική έως εύθραυστη, λευκωπή-αργιλόχρωμη , υπόξανθη στο πόδι, σάρκα, αδύναμη ελαφρώς φρουτώδη-όξινη οσμή, ήπια ή ελαφρώς καυστική γεύση, άφθονο, λευκό ή κρεμ ελαφρώς αργιλοροδίζοντα –ωχροροδίζοντα μετά από ώρε, γαλακτώδη χυμό, με ήπια ή λίγο καυστική γεύση, πλατιά ελλειπτικά έως ελλειπτικά βασιδιοσπόρια (Κ7436: 6,5-8,5 x 5-6,6 μm) με κωνικές και τοξωτές προεξοχές (↑-1 μm) που συνθέτουν ζεβροειδείς γραμμές, που σπανίως σχηματίζουν κλειστές κυψέλες, κρεμ σποριοαποτύπωμα, 4σπορα, ροπαλόμορφα βασίδια (Κ7436: 44-58,1 x 8,15-11,1 μm), λεπτότοιχα, ατρακτόμορφα, ±λογχοειδή χειλομακροκυστίδια (x 6-8 μm) και λεπτότοιχα, ατρακτόμορφα, ±λογχοειδή πλευρομακροκυστίδια (Κ7436: 65,7-108 x 7,8-9 (10) μm).
Πηγή: Γιώργου Κωνσταντινίδη: Agaricales – Αγαρικοειδή (αδημοσίευτο αρχείο)