Το συνηθισμένο Mycena crocata (Schrad.) P. Kumm. (BK3/326, C5/1888, JM943, D354, Jο174, Cο599, P70, Bο180, Bu80, Δ180, Mο175, FN361, Κ3-265, manitari.gr) καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, μοναχικά, κατά ομάδες ή κατά ολιγάριθμα συναθροιζόμενα καρποσώματα, σε νεκρά κλαδάκια, σε δάση οξιάς και δρυός και παράγει μικρά βασιδιώματα με αρχικά κωνικό, καμπανόμορφο αργότερα, λείο, θαμπό, μεταξένιο, γραμμωτό έως το κέντρο, γκριζοκαφετί ή λαδοκαφετί καπέλο (διάμ. 0,5-2,5 (3) εκ.), συχνά με πορτοκαλοκόκκινα στίγματα, πιο ανοιχτόχρωμη, γραμμωτή περίμετρο, νερουλή, άοσμη σάρκα που εκκρίνει αμέσως πορτοκαλί, γαλακτώδη χυμό αν κοπεί, λευκά, συχνά με πορτοκαλιά στίγματα, πλατιά, ολοστυπικά ελάσματα με δοντάκι και λείες ακμές, κυλινδρικό, συνήθως κυρτό, κούφιο, λείο, πόδι (6-9 (12) x 0,1-0,2 εκ.) με διάφανες εγκάρσιες τομές που φαίνονται καλύτερα με μεγεθυντικό φακό, με κίτρινη κορυφή και πορτοκαλιά, διογκωμένη βάση με λευκές ή κίτρινες αγκαθωτές χορδές, ελλειπτικά, λεία, υαλώδη, αμυλώδη βασιδιοσπόρια (β: (5) 8,5-10 (11) x (4,5) 5-6,5 (7) μm,) με σταγόνες και λευκοκρέμ σποριοαποτύπωμα.
Πηγή: Γιώργου Κωνσταντινίδη: Agaricales – Αγαρικοειδή (αδημοσίευτο αρχείο)