Το φαγώσιμο (G) ή άνευ αξίας (Cappelli), πολύ σπάνιο Agaricus lutosus (F.H. Møller) F.H. Møller και κατά τον Alberto Cappelli=Agaricus lutοsus var. macrosporus L.A. Parra) (Ag3/74, FN530, G/Ag131, Mο237, Κ2-47, RM-LIV-2-101, ambbresadola.it, FAN5/51) καρποφορεί μοναχικά, κατά μικρές ή μεγάλες ομάδες σε χορτώδεις θέσεις, σε δάση (κωνοφόρων ή μικτά), πάρκα, κήπους και ξερά, ασβεστώδη λιβάδια και παράγει μέτρια βασιδιώματα με αρχικά ημισφαιρικό και αργότερα σχεδόν επίπεδο με επίπεδο ή -μερικές φορές- με πιεσμένο κέντρο, λαμπερό μεταξένιο, καφετί, κοκκινοπορφυρό ή κιτρινοκαφετί καπέλο ((2) 3-5 (7) εκ. διάμ.) που κιτρινίζει στην ωριμότητα ή στο άγγιγμα, ιδιαίτερα στη λευκή, προεξέχουσα (2 χιλ.) περίμετρο, και έχει ωχρές, καφετιές ή κοκκινωπές ανταύγειες, καφετί δίσκο και άφθονα, διάσπαρτα, ομόκεντρα, ινώδη, τριγωνικά, πορφυροκαφετιά ή ωχροκίτρινα λέπια σε λευκωπό υπόβαθρο, ελεύθερα, πυκνά, αρκετά πλατιά, αρχικά λευκωπά, αργότερα γκριζωπά έως γκριζορόδινα και τελικά βαθύχρωμα καφετιά έως καφεμαυριδερά ελάσματα με άγονη, πιο ανοιχτόχρωμη ακμή, κυλινδρικό, συνήθως με λεπτότερη, σπανίως ή ποτέ (Cappelli) με πλατύτερη βάση, ελαφρώς ριζώδες ή υπατρακτόμορφο (Galli), λευκωπό πόδι με λεπτά ριζόμορφα και μερικές λεπτές, ωχροκίτρινες εγκάρσιες γραμμές στη βάση που κιτρινίζει ή καφετίζει αν πιεστεί, απλό, λεπτό, λευκό (μερικές φορές με ωχροκίτρινες γραμμές στην κάτω όψη), μεμβρανώδες δαχτυλίδι (έως 0,5 εκ. πλάτος), λευκή σάρκα που κιτρινίζει, ιδιαίτερα στη βάση του ποδιού, μυρωδιά γλυκάνισου ή πικραμύγδαλου, πλατιά ελλειπτικά βασιδιοσπόρια ((4) 4,2-5,5 (7) x (3) 3,2-4,2 (5) μm, Ag3: (4,2) 4,5-5,5-6,8 (7) x 3,2-3,9-4,8 μm, ambbresadola.it: 4-5 x 3-3,5 µm, FN: 4,5-6,5 x 4-5 μm, G/Ag: 4-5,5 x 3-3,5 μm, RM: κανονικά 4-5 x 3-3,5 μm αλλά μερικές φορές μεγαλύτερα: -6 x -4,2 μm) και ιδιαίτερα άφθονα, εμφανή ή μερικές φορές ανακατεμένα με τα βασίδια, υαλώδη, πλατιά ροπαλόμορφα, αχλαδόμορφα ή υποσφαιρικά με ουρά (όχι κυστόμορφα), υαλώδη έως καφετιά χειλοκυστίδια ((13) 25-40 x (6) 10-13 (19) μm). Κρίκοι άφθονοι, παντού. RS+ (άμεσα, πορτοκαλί ή λαμπερό κόκκινο). Πηγή: Γιώργου Κωνσταντινίδη: Agaricales – Αγαρικοειδή (αδημοσίευτο αρχείο)