Tricholoma orirubens Quél.Το νόστιμο, φαγώσιμο (G/T) Tricholoma orirubens (BK3/425, G/T130, C2/577, Μ1/40, JM1069, D259, P37, Bo154, Mo129, Β63, Κ3-319) καρποφορεί συνήθως κατά ομάδες, σε θερμά δάση πλατυφύλλων (ιδιαίτερα δρυός, οξιάς, γαύρου, φλαμουριάς και φουντουκιάς) και παράγει βασιδιώματα με χνουδωτό ή λεπιδωτό καπέλο (3-10 εκ. διάμ.) με γκριζομαυριδερά λέπια και (μερικές φορές) ρόδινες αποχρώσεις, ελάσματα που μετά τη συλλογή ή στην ωριμότητα κοκκινίζουν σταδιακά, κίτρινο μυκήλιο στο πόδι (4-10 εκ.), με βάση που, αν πιεσθεί ή αρκετές ώρες μετά τη συλλογή, γκριζοκαφετίζει, καφεκοκκινίζει ή γαλαζοπρασινίζει, λευκή ή λευκωπή σάρκα που γαλαζοπρασινίζει στη βάση, αρωματική, φρουτώδη ή αλευρώδη μυρωδιά, υποσφαιρικά ή πλατιά ελλειπτικά, λεία, υαλώδη βασιδιοσπόρια (4,5-7,5 x 3,5-5,8 μm) και 4-σπορα, ροπαλόμορφα βασίδια (25-35 x 6-8 μm).
Δημοσιεύτηκε από Μανιταρόφιλοι Ελλάδας στις Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013